2015. június 9., kedd

Makettek és illusztrációk a Varjúdombi meleghozók cimű mesékhez az alsós rajzszakkörösökkel



Talán sokan emlékeznek gyerekkorukból a Varjúdombi mesékre, és annak folytatására, a Varjúdombi meleghozók című mesékre. Többen állítják, hogy nekik nem tetszett, túl komor hangulatúnak, vagy csak egyszerűen furának tartják. Én igazából fiatal lány ill. fiatal felnőtt koromban szerelmesedtem bele ezekbe a történetekbe. Tetszett a mese szövege, zseniálisnak tartottam a színészek előadását, és nagyon különlegesnek találtam Heinzelmann Emma illusztrációit. Mindez csak fokozódott bennem, mikor 1990-ben véletlenszerűen betévedtem a Műcsarnokba és láss csodát, épp Heinzelmann Emma életmű kiállítására csöppentem. Hatalmas mennyiségű anyag volt kiállítva, lubickoltam a rengeteg különleges rajz, mesefigura látványában. Tudtommal azóta nem is volt  a művésznőnek kiállítása. Ma már vannak más illusztrátorok, akiknek a munkáját szintén nagyra értékelem, lehet, hogy nagyobbra is mint a fent említett művész munkáját, de a Varjúdombi meséket még ma is szeretem.
A gyerekekkel a meséket nem néztük meg, csak meghallgattunk a Varjúdombi meleghozókból  1-1 részt a szakkörök első 8-10 percében. Először illusztrációkat készítettünk, majd papírmaséból alkottuk meg a szereplőket. Így kelt életre a kezünk alatt Nyúlapó és a lustácska Sluga manók, az Esernyős Tündér, a Sárkány, a Kaméleon Lányok és a Féllábú Kalóz.
A szakköröket két hetente tartottuk, volt, hogy 25-28 fő dolgozott a munkákon, Aztán persze megesett, hogy kicsit alább hagyott a lelkesedés és ennek megfelelően  lecsökkent a dolgos kezek száma is. A tanév végére pedig felütötte a fejét az alsó tagozaton a bárányhimlő járvány is, így történt, hogy az utolsó szakkörünkön volt olyan csapat, ahol a 4-5 főből egy-egy ember volt talpon, de olyan is akadt, hogy egy sem, bárányos lett az egész csoport.Végül azonban csak elkészültünk valahogy.

Antal Henrietta 2.o.

Ballagó Boglárka 3.o.

Barkóczi Dávid 2.o.

Benei Jázmin 3.o.

Farkas Anna 3.o.

Hovanecz Dorottya 3.o.

Jancsovics Boglárka 3.o.


Kádár Bianka

Molnár Rita 3.o.

Mészáros Lili 1.o.

Novák Alexa 2.o.

Tumik Franciska 2.o.
Haraszti Bálint
Rudas Máté

Vági Letícia 3.
Ördög Dóra 2.o.







Készül papírmaséból a Varjúdomb és lakói:








És az elkészült munkák:
Nyúlapó és portája:
Készítők:
Ballagó Bogi
Vági Letti
Hovanecz Dorottya
Farkas Anna
Suri Emília


Sluga manók:
Ördög Dóra
Barkóczi Dávid
Tumik Franciska
Harnos Alexandra

Sárkány:
Haraszti Bálint
Pelle Lili
Nicoara Máté
Pelei Richárd


A Féllábú Kalóz és a hajója:
Bartók Bianka
Benei Jázmin
Jancsovics Boglárka
Molnár Rita
Tóth András

Az Esernyős Tündér:
Mészáros Lili
Novák Alexa
Oravecz Bianka
Marcsik Szabína
Kádár Bianka
Antal Henrietta






Kaméleon Lányok:
Szabó Vivien
Szendlai Virág
Czibolya Tekla
Briski Boglárka
Szendrei Barnabás





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése