2014. június 8., vasárnap

6. osztály: Forgástestek

A második félévben sokat foglalkoztunk a forgástestek megfigyelésével, szerkezeti és tónusos ábrázolásával. Egyesek talán túl iskolásnak, esetleg unalmasnak találhatják ezeknek a formáknak a rajzolását, ám nekem az a véleményem, hogy ezekkel a munkákkal a gyerekek szert tesznek egy stabil rajzi tudásra, erősödik a forma-, karakter- és térábrázolási készségük, arányérzékük. Megtanulják a fény-árnyék viszonyokat értelmezni, fejlődik a térlátásuk, s később képesek lesznek bonyolultabb formák megértésére, vizuális   megragadására.
Elsőként az egyenes függőleges vonalak meghúzása a legnagyobb probléma, hiszen igen könnyű elveszni a papíron. Az első órákon ezeket gyakoroljuk, illetve megfigyeljük a forgástestek alján, tetején látható ellipszist, annak szemmagassághoz képest való változásait, és gyakoroljuk az ellipszis pontos lerajzolását. Megbeszéljük, hogy milyen hibákat szoktak elkövetni ilyenkor a kezdő rajzolók. Ez a két rajzi probléma, nevezetesen, hogy a függőleges függőleges maradjon, továbbá az ellipszis pontos rajzolása sok gyakorlást és türelmet igénylő feladat, amely még a legjobb rajzolóknál is sokáig nehézséget okozhat ennyi idősen.
A rajzok 2B-s grafitceruzával készültek.




Gál Noémi

Kovács Kata

Pelei Gábor

Csirmaz Letti- Itt még küzdünk az ellipszisekkel,
bár annak néhány ábrázolási szabályával már
tisztában van a rajzoló.


Amíg a többiekkel a szerkezeti rajzokat gakoroljuk, az ügyesebbek és merészebbek csonkolásos rajzokat is készítenek.

Gál Noémi
Ha megtanultuk a szerkezeti rajzokat elkészíteni, jön az, amit a gyerekek sokkal jobban kedvelnek, a tónusozás. Ezzel az osztállyal tavaly már tónusoztunk egyszerű formákat, így ismerik a tónusskála, tónusfokozat fogalmát éppúgy, mint az önárnyék, vetett árnyék, reflexfény fogalmát. Ezek után már az egyszerű hengeres testek lerajzolása nem okoz problémát.

Csírmaz Letti

Gál Noémi

Pellei Gábor

Sasvári Odett

Száraz Miklós

Károlyi Titi

Simon Gábor 

Bagi Ádám

Ezt követően jöhetnek a bonyolultabb forgástestek, mint pl. üveg, csésze, kancsó: 

Kovács Kata

Csírmaz Letti

Száraz Miklós

Gál Noémi

Sasvári Odett

Pelei Gábor

Simon Gábor

Károlyi Titi

2 megjegyzés: