2016. október 5., szerda

Kikletek. A történet folytatódik a Nemzeti Tehetség Program keretében

A tavaly nyáron tartott alkotótáborunkban egy régen dédelgetett ötletetet valósítottunk meg. Ahogy azt már korábban írtam, Gellér B. István munkásságából merítve a gyerekekkel kitaláltunk egy nem létező civilizációt, megalkottuk részben a történelmét, mítoszaikat, tárgyaikat, majd mindezt egy kiállítás keretében tártuk a nézők elé. Alapkoncepciónk az volt, hogy ez a nép-akiket Atisz nevezett el kikleteknek- valamilyen ok miatt a föld alá kényszerült, így maga a kiállításunk is ezt a föld alatti világot idézte meg.http://alkotasrahangolva.blogspot.hu/2015/08/kiklettek-kiallitas-felsos-alkototabor.html
  A gyerekek utána még sokszor kérdezték tőlem, hogy vajon az idei táborban folytatjuk-e a  "feltárást, leletmentést"? Közben tavasszal indult újra az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő , a Nemzeti Tehetség Program , az Oktatás Fejlesztő Intézet és az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázata, amire már működő alkotóműhelyek is jelentkezhettek. Incike igazgató nénivel úgy döntöttünk, itt a kedvező alkalom, folytassuk a kikletes történetet, adjuk be ennek folytatására a pályázatot. Így is történt, és... nyerünk (NTP KKI-16-0319)! Heti két órában ülünk össze szerda délutánonként a gyerekekkel és folytatjuk, amit tavaly nyáron elkezdtünk. Az első foglalkozásokon megalkottuk a kiklet nép teremtésmítoszát , eredetmondáját és illusztrációkat készítettünk ezekhez. 
Mivel a programunkhoz szorosan kapcsolódott, ellátogattunk a Magyar Nemzeti Galéria Perspektívák-Művészet és etnográfia című kiállítására is. Itt egy múzeumpedagógiai foglalkozásban is részünk volt, majd, ha már ott voltunk, nyilván nem hagytuk ki az állandó kiállítást sem.
A további foglalkozásokról is szeretnék majd írni  ide a blogba, hogy a gyerekek is, szülők is követhessék a kikletek népéről szóló híreinket, s tanúi lehessenek alkotófolyamatunknak.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése